Napelem rendszer

Napelem rendszer

Kínában épült egy 1km-es átlátszó, napelemes autópálya szakasz, ami mindössze 5 napig üzemelt

2018. január 31. - Bácskai János

Kínában nagyon rajta vannak a napenergia hasznosításán, 2030-ra igyekeznek az ország energiaellátásának legalább a 10%-át napenergiából kinyerni. Már vannak olyan települések, amiket már szinte teljesen napelemekkel üzemeltetnek. Az egyetlen probléma a nagy légszennyezettség, ami korlátozza a napelemek termelési hatékonyságát. Most jött egy újabb ötlet, amit már több más országban próbáltak megvalósítani. Csináltak egy 1 km-es átlátszó autópálya szakaszt, aminek a felső rétege alá napelemeket helyeztek el. Ennyi napelem nagyjából 800 háztartást tud ellátni elegendő energiával. Ezt az energiát az autópályához tartozó eszközök (táblák, lámpák, térfigyelő kamerák, hóolvasztók és elektromos kapuk) áramellátásához szerették volna használni, ám 5 nap múlva történt valami, amire nem számítottak.

china-solar-panel-road-1020x610-720x280.jpg

Mi is történt a napelem rendszerrel?

Átadás után 5 nappal arra lettek figyelmesek az üzemeltetők, hogy nem működik a rendszer. Mint kiderült nem magával a rendszerrel van a baj, ami eddig tökéletesen működött, hanem egyszerűen annyi történt, hogy valakik egyszer csak kiloptak belőle egy 1,8 méteres darabot, ezzel megbénítva a teljes rendszert, ami ennek következtében leállt a termeléssel. A hatóságok már nyomoznak az ügyben, annyit fűztek hozzá, hogy a tolvajoknak valószínűleg nem az anyag miatt loptak, hiszen nem egy drága anyagról van szó, hanem valószínűleg a technológiát akarják lemásolni.

A rendszer maga egyébként egy jó ötleten alapul, ám azért van vele 1-2 probléma. Az egyik legfőbb baj az, hogy rendkívül drága egy ilyen út megépítése, ha külföldön akarták volna megvalósítani, akkor még ennél is drágább lett volna. A másik, hogy még sokat kell tesztelni a rendszert ahhoz, hogy garantálható legyen az időtállóság, bár a szakemberek szerint ezek az utak 10-szer nagyobb terhelést bírnak, mint a hagyományos aszfalt utak.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelemrendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr2313620318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása