Napelem rendszer

Napelem rendszer

Lehet, hogy még a mostaninál is olcsóbbak lesznek a napelemek?

2018. március 11. - Bácskai János

A napelemek ára az utóbbi időkben sokat csökkent, de még mindig elég nagy befektetésnek számít, ami általában sok év elteltével térül csak meg. Emiatt is jó, hogy több olyan fejlesztés is fut épp, amivel olcsóbbá és könnyebben elérhetővé lehet tenni a napelemeket. Egyik ilyen kutatás a University of Warwick kutatóinak munkája.

Miben új ez a napelem megoldás az eddigiekhez képest?

napelem.jpgEz az újfajta megközelítés egy dupla üvegezésű ablak, melynek rétegei között nem vákuum van, hanem valamilyen közömbös gáz, például argon. A külső panel átlátszó, és vezeti az áramot, míg a belső panel egy speciális anyaggal bevont réteg, aminek köszönhetően elektronforrásként működik. Ezt hívjuk fotokatódnak.

Napfény, vagy egyéb fényforrások hatására ezek az elektronok kilépnek a katódból, és áthaladnak a gázon a másik panelhez mindenféle ellenállás és veszteség nélkül, majd összegyűjtve egy rácsba juttatják át, ami szintén gázzal töltött rések keresztül történik. Ez költséghatékonyság miatt fontos.

A probléma egyelőre a fényérzékeny réteg optimális anyagának kiválasztása, melyet egyelőre nem sikerült véglegesíteni, bár már vannak ígéretes anyagok, mint pl. egy vékony gyémántfilm réteg.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelemrendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr6313731302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása