Napelem rendszer

Napelem rendszer

Napelemes házak csatája

2017. november 16. - Bácskai János

competition-teams-btn.jpg

A Solar Dechatlon nemzetközi versenyét 2002 óta rendezik meg. A versenyen rendszeresen 20 egyetemi csapat vesz részt, akik teljes mértékben napenergiával működő házakat terveznek.

A világ minden országából érkeznek pályázatok, köztük hazánkból is. A versenyre való felkészülésre a csapatok 2 évet kapnak. Ez idő alatt, egy olyan építészeti és energiatechnológiai szempontból is teljesen kiforrott és megépíthető házat kell, tervezzenek, amelynek teljes energia szükségletét napenergiából fedezik.

Az idei Solar Dechatlon versenyen négy győztest hirdettek ki!

A negyedik helyen Missouri Tudományos és Technológiai Egyetem végzett, Smart Innovative Living Oasis(SILO) House projektjükkel. A ház egy hagyományos farmház- architektúrán alapul, csúcstechnológiával és tökéleteses energia hatékonysággal. A ház legtöbb funkciója okos telefonról kontrollálható és ellenőrizhető. A negyedik helyezett díja nem kevesebb, mint 125.000 dollár volt.

A dobogó harmadik fokára a Kaliforniai és a Denveri Egyetem hallgatói léphettek fel, RISE nevű projketjükkel. A RISE egy moduláris blokkokból felépülő lakó komplexum, amely a rendelkezésre álló területhez és a lakók igényeihez igazodik. A ház falai szintén mozgathatók.

 solar_dechatlon.jpg

A szakértő zsűri a második helyet és az ahhoz járó 225.000 dolláros díjat a Marylandi Egyetem, reACT fantázia nevű házának ítélte oda. A ház sajátossága, hogy teljesen önellátó. Kiváló fényviszonyainak hála képes tápanyagokban gazdag élelmiszereket is termelni. A reACT egy olyan okos ház, amely funkcióit képes a lakói igényeihez igazítani.

Az idei győztes pedig a svájci NeighborHub lett. Egy környezetbarát családi ház, amely szomszédok közti találkozók helyszíneként is funkcionálhat. A projekt kiemelkedik a vízmenedzsment, a megújuló energiák felhasználása, az élelmiszer és hulladék gazdálkodás és a mobilitás területén is. A NeighborHub mérföldkő lehet a környezettudatos életmód elterjesztésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelemrendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr6013284547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása